Film,  Kritika,  Kultúra

Bea és Ben – Imádlak utálni kritika

Ha megnézzük a mozik műsorát, biztosan elöntenek minket a blockbusterek, a művészfilmek, a mesék vagy a francia alkotások. Van egy műfaj, ami eléggé kihalóban van a vásznakon, ez pedig nem más, mint a 2000-es évek egyik kedvelt műfaja, a rom-com. Néha még most is megpróbálkoznak vele, mint például a 2022-es Beugró a paradicsomba, de valamiért nincsen igény az igazi limonádé filmekre. Vagyis ezt gondolhatják az alkotók, mivel a streamingszolgáltatások hódítása óta, kétszer is átgondoljuk milyen jegyre adunk ki pénzt. Egy romantikus vígjáték saját kanapénkról nézve ugyanolyan élmény lehet, hiszen a nagyvászon és hang nem javít a filmen. Pedig rengeteg ember csak kikapcsolódni vágyik és kellemesen szórakozni, így az Imádlak utálni egy kiváló tesztje volt annak, hogy egy jó marketing és egy ügyes rom-commal visszacsalogathatjuk a nézőket a vörös székekbe.

Főszereplőink nem túl kreatívan, Ben és Bea egy kávézóban találkoznak először, ahol egyből szimpatikusak egymásnak. Egy félreértést követően elválnak útjaik, mindaddig ameddig a sors újra egymás elé nem sodorja őket. Ben legjobb barátnője, hozzámegy Bea húgához, így egy hétig el kell egymást viselniük. De ez még nem minden, hiszen Bea szülei összeakarják boronálni őt az exszével, Ben pedig féltékennyé akarja tenni volt barátnőjét, így belekezdenek egy kamu viszonyba.

Én kimondottan örültem, hogy kicsit visszahozták a rom-com műfajt, mivel nagyon hiányoltam az ilyen filmeket a kínálatból. Rendkívül kikapcsolt és kimondottan jól esett csak leülni és együtt nevetni a nézőkkel. Bát tény, hogy a poénok erőltetettek és sokszor már túl is tolja őket, így belefutni kellemetlen viccekbe is, de összességében nézve nem hagy maga után rossz szájízt. Sőt kimondottan szórakoztató.

(kép: chicago.suntimes.com)

Az egésztől egyébként ne várjunk túl sokat, tele van klisékkel, kiszámítható, de pont ezért nem kell hozzá sokat gondolkoznunk. Szép a helyszín, jók a zenék, a színészek közt pedig meg van a kellő kémia, amit a film marketing útján még jobban fokoztak. Ez azért is furcsa, mivel a színésznő, Sydney Sweeney párja a film producere volt. Így nyilvánvalóan ez csak a reklám, de sokan azt gondolták a két főszereplő való életben is együtt van. Mindenesetre jót tett a filmnek. Glen Powell pedig a Top Gun: Maverick után egy vígjátékban is megállta a helyét.

Pároknak abszolút ajánlom, de barátős programnak is kiváló. Az Unwritten című daltól pedig biztosan nem fogunk egy könnyen szabadulni.

címkép: people.com