Film,  Kritika,  Kultúra

Gran Turismo – kritika

Idén láthatjuk a mozikba azt, amit tavaly ősszel forgattak többek közt nálunk a Hungaroringen. A PlayStation a The Last of Us után bővití a filmes szekcióját, amihez most a Gran Turismot vette alapanyagául.
Az ötlet már rég megvolt, csak a forgatókönyv hiányzott, míg rá nem találtak Jann Mardenborough történetére. Az akkor még csak húsz éves srácra, aki szimulátorozással jutott be az igazi autóversenyzés világába és ért el sikereket. GT Academy Europe, 24 órás Le Mans, Forma 3, GP2, GP3 és még sorolhatnám.
Egy rendező és egy forgatókönyvíró leváltás után végre elkészült az idei nyár egyik nagy várományosa, a Gran Turismo film.

A történet Jann Mardenborough-ról szól (Archie Madekwe), akinek minden álma, hogy autóversenyző legyen. Pénz hiányában csak a szimulátor marad neki, míg nem a Nissan Europe ügyvezezetője (Orlando Bloom) ki nem találja a GT Academy Europeot, ahol szimulátor versenyzők mérettethetik meg magukat a való életbe.

(kép: port.hu)

A film eléggé megosztotta a közönséget. Akik autós szemmel nézik, azt mondják, hogy sokszor lesz komolytalan, de attól még megmarad egyszer nézhetős filmnek, míg másoknak nagyon tetszik a történet. Én az első táborba tartozom. A párbeszédek legtöbbször gyerekesek, semmi valóság alapjuk nincsen és ez gyakran kizökkent a történetből. Lehet az elvárasaim voltak nagyok, hiszen a családom közel áll az autóversenyzéshez, így nálam az igazán jó autós filmek a Ford vs Ferrarinál és a Rushnál kezdődnek. A felvételek egyáltalán nem látványosak és nem adják vissza az “autók lelkét”.

Ez a film inkább azoknak való, akik szeretik a Gran Turismot. A kamera beállítások, felvételek, karakterek stb. nagyban hasonlítanak a játékra. Ilyenkor egyből magyarázatot kap, miért lesz sokszor “gyerekes”. A közönsége inkább a fiatal korosztály és azok, akik ezzel a játékkal játszanak.

David Harbour mindig kiválóan hozza a segítő, jelen esetben mentor karaktert, míg egy-két színész játéka sokszor inkább kellemetlen.

Összeségében egy családi filmnek teljesen jó, autós szemmel nézve gyenge, pár év múlva pedig nagyvalószínűséggel el fog veszni a tucat filmek tengerében.

címkép: port.hu