Film,  Kritika,  Kultúra

A galaxis őrzői: 3. rész – spoileres kritika

A galaxis őrzői is búcsúzik tőlünk, miután trilógiává nőtte ki magát. Ráadásul az MCU legjobbjává.
James Gunn mindig értett a blockbusterek nyelvén. Tudja, hogyan adagolja az akció jelenetek közé a humort vagy a drámát, és hogyan írjon karakteres és szerethető figurákat. Pontosabban, hogyan adaptálja filmre őket. A rendező 2018-as Twitter botránya, majd kirúgása után tett egy kis kitérőt a DC felé, majd 2019-ben visszavette őt a Disney, hiszen Gunnak akkor már kész forgatókönyve volt a trilógia lezárására. És milyen jól döntöttek. Ebben a filmben megvan minden, amit a Marveltől várunk.

kép: (space.com)

A történet James Gunn kedvenc karakterére fókuszál, Mordályra, akinek a film elején szerzett sérüléséből adódóan megismerhetjük múltját. Két történetszál fut egyszerre: az Őrzők, ahogy Mordály megmentésére sietnek, és a kedvenc mosómedvénk szívszorító eredettörténete.
Ez a film nem csak egy átlagos szuperhős film. Gunn felhasználja a blockbusterét arra, hogy a filmbe társadalomkritikát vigyen, ezzel több emberhez eljuttatva az üzenetét. Az állatkísérletezés borzalmas, és ennek érzékeltetéséhez felhasználja sok néző kedvenc karakterét, Mordályt és annak régi barátait.
A felkavaró jeleneteket nem spórolja, ahogy a poénokat sem, mégis a film alatt többet sírunk majd, minthogy nevetünk.

Nem csak mi engedjük el kedvenceinket, hanem ők is a saját fájdalmaikat: Drax már nem akar bosszút állni a családjáért, helyette kap egy “újat”; Mantis elhagyja a csapatot, hogy megtalálja saját útját; Mordály elfogadja önmagát és új célja lesz; Nebula egy teljes karakterváltozáson ment keresztül az első rész óta; Űrlordnak pedig sikerül elengednie szerelmét Gamorát, miután egy újabb közös kaland után rájött, hogy soha nem lesz köztük az, mint régen. Ő nem az az ember, akit még régen megismert. Ez az egész olyan, mint egy párkapcsolat befejezése. Most már egymás számára idegenek. Űrlord a Földön kezd új életet.

Az Őrzőket ilyen formában soha többet nem fogjuk látni, ezért az egész film a nosztalgiára épül. Látszik, hogy minden színész szívét-lelkét beleadta. Chris Pratt kiforrott, mint Űrlord és megint be bizonyította, hogy milyen jó színész is ő; Bradley Copper még mindig legendás szinkront ad Mordálynak; Zoë Saldana az Avatar után újra tarol; Dave Bautista és társai is hozták a megszokott bugyuta formájukat. Bár Sean Gunnak talán túl sok jelenet jutott, de hát ilyen, ha a rendező testvére vagy.
Egy új karakter is megjelenik: Will Poutier, mint Adam Warlock. A Marvel univerzum híres karaktere, a film egyik antagonistája. Másik, az Evolúció mestere, aki az utóbbi évek legjobb főgonosza lett. Annyira tökéletesen írta meg Gunn és Chukwudi Iwuji annyira jól alakítja, hogy nem lehet nem gyűlölni a karakterét.
A rajongóknak sok tippje volt ki fog meghalni. Végülis a tragédia elkerült minket, de a búcsú így még szebb volt.

kép: (npr.org)

A zenék most is zseniálisak. Személyes kedvencem a Beastie Boys – No Sleep Till Brooklyn száma, az MCU egyik legmenőbb harcjelentével.

Gunn megpróbált minél kevesebb CGI-t használni, ennek érdekébe pl. felépítettek egy 4 emeletes óriás díszletet, és a sminkeket is igyekeztek inkább elkészíteni, minthogy azokat digitális munkával előállítani.

Ez a film méltó búcsú volt az Őrzőktől, bár ha minden igaz, Űrlord még visszatér. James Gunn is elköszön az MCU-tól, hogy a DC csapatát erősítse tovább. Állítása szerint egy évet dolgozott a forgatókönyvön, sőt még annál is többet, de akkor is ez volt a kedvenc munkája.

címkép: digitalspy.com