Divat

A Met-gála története – divat

A Met-gála az egyik legnagyobb divatesemény, amit minden év májusában rendeznek meg. Fő célja az adománygyűjtés a múzeum javára (The Metropolitan Museum of Art=Met), ahol már az eseményt is szervezik.

1948-ban Eleanor Lambert divat publicista találta ki, ahogy a New York-i Fashion Week is az ő nevéhez fűződik. Miatta vált New York az egyik divatfővárossá.
Az első Met-gála is már az adománygyűjtésről szólt, aminek jegy ára 50 dollár volt fejenként. A legtöbb ember eljött, aki tehetősebb volt és azok is, akik a divat világában dolgoztak.
Diana Vreeland francia és amerikai rovatvezető és szerkesztő volt a divat területén. Dolgozott a Harper’s Bazaarnál és a Vogue divatlapnál is – aminek mellesleg főszerkesztője is volt – valamint a Metropolitan múzeum Costume Intitutejának a speciális tanácsadójaként is tevékenykedett. Az ő ideje alatt (1972) vált a gála egy pompás eseménnyé, ahol egyre több híresség is részt vett és akik keveredtek a világ elitjeivel. Innentől kezdve tartják az eseményt a Met-ben, mivel előtte olyan helyszíneken szervezték, mint a Central Park vagy a Waldorf Astoria. Azóta létezik a rendszer is miszerint minden évben egy adott téma szerint kell öltözni (ez a téma mindig a közelgő divat kiállításé.)

1995-től Anne Wintouré (plusz hírességek, akiket maga mellé választ) és a Vogue-é a szervezés hatalma (1996 és 1998 kivételével). Ők állítják össze a meghívottak listáját, de ettől függetlenül is kell fizetni a belépésért (35 ezer dollárt). Ilyenkor általában maga a divatcég kér fel, hogy ruhát varrhasson neked és képviseld a márkájukat.
Itt minden a művészetről és a ruhákról szól, ezért is nevezik a divatvilág legnagyobb vörösszőnyeges eseményének. Ez magába foglalja a “Cocktail hour”-t, amikor megnézhetik a kiállítást, majd egy vacsorán is részt vesznek, ami ültetési rend alapján zajlik.

Anne Wintour a Vogue főszerkesztője.
(kép: pagesix.com)

Az idei gálát szeptember 13.-án rendezik, aminek a témája az amerikai stílus lesz, hivatalosan (In America: A Lexicon of Fashion). Anne Wintour mellett a szervezők Amanda Gorman költő, Timothée Chalamet színész, Billie Eilish zenész és Naomi Osaka teniszező lesz.

címkép: stylecaster.com