Film,  Kritika,  Kultúra

Beszélj hozzám – kritika

Egy ausztrál testvérpár, Danny és Michael Phillippou, a RackaRacka nevű YouTube csatornájukkal váltak ismertté. A közel 7 millió feliratkozóval rendelkező srácok, akik már alapból a vicces és furcsa horror videóikról lettek ismertek, most először egy nagyjátékfilmnek láttak neki, ami nem meglepő módon egy horror lett. A filmfesztiválok után az A24 egyből le is csapott rá (az intrója eszméletlen kreatív volt), hogy aztán világszinten is bemutassák a mozik.

A történet Miáról szól, aki anyukája elvesztése után képtelen otthon maradni, ezért idejét legjobb barátnője családjánál tölti. Egyik este elmennek egy buliba, ahol egy bebalzsamozott kezet fogdosnak a többiek, mert állítólag ezzel képesek kapcsolatba lépni a szellemekkel. Mia, a különc lány egyből belemegy, hogy bevágódjon a többieknél. Erre 90 másodperc áll rendelkezésükre, ha valaki túllépi, következményei lehetnek…

(kép: mashable.com)

Az alapkoncepció eléggé unalmasnak tűnhet. Jogosan gondolhatjuk, hogy két YouTube-er első filmes próbálkozásaként egy démonos horror nem lesz túl eredeti, de a Beszélj hozzám így is képes minket meglepni. Nem a megszokott jumpscares film, inkább az erőteljesen arcunkba toló explicit jeleneteire épít, amik annyira durvák, hogy muszáj elfordulni a vászontól. Nem csak egy-két jelenet brutalitása, hanem az erőszakos kameramozgás és a hirtelen érő, gyors, sokkoló képek teszik különlegessé a filmet. Ezekből látszik, hogy a két rendezőnek van tehetsége a horror műfajhoz. A vicces vonal számomra elmaradt, a poénok gagyik és gyerekesek, ahogy többnyire a karakterek párbeszédei is, de ettől elvonatkoztatva egy nagyon különleges horrort kapunk. Kritika a Z generációról, hogy nem csak kipróbálják a szellemidézést, hanem még élvezik és le is videózzák.

Tetszik, hogy nem lett annyira sablonos, mint vártam. Nem az a tipikus “ajtó nyitogatós, este van” film, inkább a hangulatra épít.

A lezárás maradandó, a távozás után sem enged el. Képes volt meglepni és nem úgy éreztem, hogy “legyen már vége a finálénak, mert úgyis tudom, mi lesz a kimenetele”. Nem megijeszt a film, inkább a bőröd alá kúszik. Hatása miatt az Örökséghez tudnám hasonlítani.

(kép: ign.com)

Van benne annyi, hogy akár folytatást is kapjon, ha minden igaz már tárgyaltak is erről. Az biztos, hogy erre a testvérpárra mindenképp oda kell figyelnünk a közeljövőben, mert még van, amit tartogathatnak számunkra. Egy nagyobb költségvetés, egy profi maszkmester és a srácok tehetsége miatt sikerült egy olyan horrort kapnunk, ami méltó lehet az A24-es filmek sorába.

címkép: heyuguys.com