Divat,  Film,  Kultúra,  Sorozat

Preppy stílus – divat

A preppy egy szubkultúra, ami mára egy stílussá nőte ki magát. A preppy megnevezés a „preparatory school”-ból ered, ami a felső osztály egyetemi bentlakásos előkészítője. Az 1920-as években alakult meg, az elit amerikai egyetemek környékén (Ivy League). A ruhák stílusa mégis Angliát idézi, hiszen az iskolai uniformjaikat vették alapul. Ezzel a stílussal státuszukat akarták és akarják kifejezni azzal, hogy a környezete tudtára adja, hogy ő még egy pólóért is ezerszer többet fizet, mint az átlag. Ilyen megkülönböztetés például a márka logója vagy neve (Tommy Hilfiger, Ralph Lauren) és az adott ruhadarab anyagi minősége.
Jellemző rá a sportos, de mégis elegáns stílusjegyek, hiszen egy gazdag ember mi mást csinálna, mint golfozna, teniszezne, hajózna vagy lovagolna? Ehhez megfelelő a preppy stílus, mivel eköré orientálódott. A sportos része csak a fiúkra jellemző, a lányok inkább a kislányos, de így is elegáns darabokat kedvelik.

Sok film és sorozat használja előszeretettel ezt a stílust. Legnagyobb képviselője a Gossip Girl és a Spinédzserek, én pedig mutatok még pár karaktert, akik szívesen használják a preppyt.

Gossip Girl (2007):

Gossip Girl (2021):

Spinédzserek (1995):

Holt költők társasága (1989):

Okostojás (1998):

A tehetséges Mr. Ripley (1999):

Családi kötelékek (1982):

Glee (2009):

címkép: Deadline