Film,  Kritika,  Kultúra

Lelki ismeretek – kritika

2021 első mozija nem más volt nekem, mint a már hónapok óta várt Lelki ismeretek. A Disney, a Pixar és azon belül is az Agymanók alkotói összehozták a legmeghatóbb, sőt inkább legfelkavaróbb meséjüket – vagyis számomra -, ez a már inkább felnőtteknek szóló rajzfilm. Néha meg is fordult a fejemben, vajon ezt tényleg gyerekeknek szánták? Hiszen a történet témája nagyon erőteljes és a film végig mély gondolatokat és kérdéseket feszeget, amit egy gyermeki agy nem igazán tud feldolgozni, hiába a mesébe illő figurák és a sok színes kocka meg négyszög.

A történet szerint egy életét unt jazz zongorista Joe (Jamie Foxx,) váratlanul balesetet szenved, de még nem halhat meg élete legnagyobb álmának beteljesülése előtt. A túlvilágon való küzdése során megismerkedik egy lélekkel, 22-essel (Tina Fey) aki nem igazán szeretne leszületni a világunkra. Főhősünkön áll a feladat, hogy megmutassa milyen csodálatos a Föld, az életünk és hogy nem is a legnagyobb dolgok tesznek minket boldoggá, hanem az a sok kicsi, ami körbe vesz minket életünk minden pillanatában. A napsütés, a madarak csiripelése vagy egy finom pizzának az íze. Mindig szeretnénk valamit elérni, mindig van egy célunk, de ha elértük, már nem is igazán vonz minket.

Joe, aki az első színes bőrű férfi főhős a Pixar történelmében.
(forrás és kép: The New York Times)

Ezzel a mesével megmutatta a Pixar és a Disney is, hogy még mindig magasan a csúcson van a rajzfilmgyártást illetően és megérdemelten vehette át az Oscart is idén (legjobb animációs film és legjobb eredeti filmzene.) Engem nagyon meghatott a történet, főleg a végén, és bátran állíthatom, hogy sok mindent máshogy látok ezután és sokban megváltoztatta az életem. Egy ilyen történetre volt szükségünk a hosszú karantén után!

címkép: Disneyplus.com