Film,  Kritika,  Kultúra

Ilyen szexi filmet csak Luca Guadagnino tud készíteni – Challengers kritika

Luca Guadagnino csak szűk körben ismert rendező, pedig nagyon különleges látásmóddal rendelkezik. Ráadásul olasz, aki képes volt betörni Hollywoodba. Ehhez kellett egy mára már kultikusnak számító Szólíts a neveden, amivel beírta magát a filmtörténelembe, mellesleg 2017-ben el is hozta vele a legjobb adaptált forgatókönyvnek járó Oscar-díjat. Ez a film hírnevet hozott neki és az akkor még nem ismert Timothée Chalametnak. Aztán ott volt a számára szerelemprojektnek számító Suspiria remake, majd 2022-ben ismét a horror felé fordult és elkészítette a Bones and All-t, újra Chalamet-vel a főszerepben. Ha nem nagyjátékfilmeket készít, akkor a divatreklámok felé fordul, amiket szintén átölel Luca olasz eleganciája. Filmjeiből árad a melegség, az izzadtság és a szexualitás, ami azért is érdekes, mert ő saját magát szégyenlősnek tartja.
A Challengers-vel az eddigi karrierje csúcsára ért, de csak is abban a tekintetben, hogy egy olyan filmet készített, ami rengeteg embert fog bevonzani a mozikba. Ennek köze van a filmben elcsattanó híres csók jelenethez, Zendayához és a kiváló marketinghez.

(kép: usmagazine.com)

Art (Mike Faist) és Patrick (Josh O’Connor) barátok egészen addig, ameddig tinédzser korukban meg nem ismerkednek a sikeres és vonzó teniszező, Tashi Duncannel (Zendaya), akibe mindketten beleszeretnek. Ez a szerelmi háromszög az egész életükre, de még a karrierjükre is kihat majd.

A rendező le sem tagadhatná ezt a filmjét. A csendéletek, a közeli felvételek, a különleges színvilág és a vágás mind annyira egyedi benne, hogy ezeket csak Luca Guadagnino tudja így megalkotni. Árad belőle a kifinomultság, a feszültség és az erotika. Ezen kívül a rendező homoszexualitása is átüt azon keresztül, amilyen gyönyörűen ábrázolja a férfi testeket. Az izzadt felsőtestekre van, hogy többször fókuszál a kamera, mint az arcokra, mellesleg a két férfi között nagyobb a szexuális feszültség, mint Zendaya és a főszereplők között. De ebben a filmben valahogy mindenki gyönyörű és szexi. Ez pedig részben köszönhető a fantasztikus Loewe márkának, aki a ruhákat tervezte a filmhez; a nagyszerű színészeknek, akik néha csak improvizáltak (churros jelenet); az operatőrnek, amiért ennyire kiválóan bánt a kamerával, és Lucának, hogy ilyen különleges érzéke van a zene választáshoz.
A soundtrack valami fantasztikusra sikeredett. Hiába hangzik olcsónak, mégis tökéletesen illik a filmhez. Tempót ad a történetnek, és mindig megfelelő a jelenet hangulatához. Tudjuk, mikor vagyunk ismét játékban.

(kép: glamourmagazine.co.uk)

A már említett gyönyörű képeket Sayombhu Mukdeeprom fotózta, aki tökéletesen érti Luca nyelvét. Tudja, hogy váltson ki hatást az emberekből és mindig tudja, hova helyezze a fókuszt. A lassítások csodásak, a film közben pedig rengeteg az ötletes megoldás, mint például a labdák vagy a háló szemszögéből felvett snittek. Képes megfogni a tenisz hangulatát és ezzel magával ragadni a nézőt.
A film középpontjában végig a tenisz áll, hiszen a három szereplő szerelmi háromszöge is ekörül forog. Nekik ez játék az életük. Van, hogy a tenisz nyelvén folytatnak le egy teljes beszélgetést, azon keresztül szeretkeznek vagy esnek szerelembe. Tashinak a tenisz az igazi lelkitárs, Art és Patrick pedig csak ennek a világnak a része. A balesetet követően Arton keresztül éli ki álmait, és végig az motiválja, hogy lásson egy jó játékot. Hogy a film alatt kit látunk ellenszenvesnek, az változó, a színésznő azt tanácsolta, minél többször nézzük meg, hiszen annál inkább látjuk más szemszögből a történetet.
Zendaya egyre és egyre jobb, most is képes volt eltűnni a karakterében. Tashi egy igazi kőszívű, ambiciózus nő, aki számára csak a tenisz létezik. A színésznő nagyon örült egy felnőtt karakternek, hiszen legtöbbször tinédzsereket játszik el. A musical színész Mike Faist, és a Crownban is játszó Josh O’Connor pedig tökéletesen hozták a karaktereiket.

A film végig feszes és egészen a stáblistáig nem enged fellélegezni. Folyamatos a feszültség, a dráma és egy óriási élmény, amit át kell élni. De még a stáblista is irtó menő.

címkép: glamourmagazine.co.uk