Film,  Kritika,  Kultúra

A celeb lét allegóriája – Álmaid hőse kritika

Nem minden művészfilm annyira elvont, hogy napokig utána olvasva értjük csak őket meg. Persze van az a kategória is, ami kétségkívül nem egy könnyű szórakozás, de az Álmaid hőse nem ezt a sort gyarapítja. Mondanivalója rejtett, de mégis elsőre érthető, szórakoztató és kellően egyedi, így le sem tagadhatja, hogy az A24 adta hozzá a nevét. Ari Asterhez (Fehér éjszakák, Örökség, Amitől félünk) is pontosan passzol, aki a film producere volt. Így végeredményében olyan lett, mint egy különös Black Mirror rész.

Egyből bele is dobnak minket a történetbe, hiszen az első negyed órában fel is áll az alapkoncepció. Egy családos, balek tanár mindenki álmában feltűnik. Először csak megjelenik bennük, aztán elkezd ő lenni a rémálmok főszereplője.

(kép: angelusnews.com)

Az egészet horrorként is nézhetjük, hiszen a film vége felé egyre ijesztőbb és durvább a jeleneteket kapunk. Ezek mellett mégis vicces és kiváló társadalomkritika.
A történet a celeb lét allegóriája. Rengeteg mindent feldolgoz, mint például a cancel culturet, azaz ‘hogyan teszik tönkre hamis hírekkel a sztárok hírnevét’. Bemutatja, mennyire felszínes ez a világ, hogy hiába vagy értékes valamiben, akkor sem arról leszel híres, hanem valami butaságról, ami miatt a csapból is te fogsz folyni, hiszen a társadalomnak erre van szüksége. Rengeteg olyan ember lesz celeb, aki semmi értékes dolgot nem tud hozzá adni a világhoz, ennek ellenére mégis felkapja őket az internet. Ezek az emberek semmiben sem különlegesek, ahogy a film is bemutatja. Ezt hívják 15 perc hírnévnek. És ha felkapott vagy, azt is elnézik neked, hogy buta és fura vagy. Amíg lehet rólad és az életedről beszélni, addig jó vagy, de amilyen könnyen jön a hírnév, olyan könnyen is megy.
A másik téma, amit érint, hogy az álmok befolyásolnak minket. Egy rossz álom elronthatja az egész napunkat. Álmodunk vagy gondolunk valakiről valamit, és azt hisszük, ő valójában is olyan. Idealizálunk valakit a fejünkben, de az csak ott létezik. Ez hasonló, mint amit a sztárokkal kapcsolatban is érzünk. Van egy képünk arról, milyen a kedvenc sztárunk, és hogy miért őt kedveljük, közben pedig a valóságban nem olyan ember, az csak egy imázs, ha pedig arcba vág a valóság, kiakadunk.
Rengeteg dolog van még terítéken, mint például a paparazzik ellen fellépő agresszív viselkedés, vagy hogy valaki elvárja a sikert, mikor nem is csinál érte semmit.

Ezzel a szereppel egyértelműen visszatért Nicolas Cage, bár ő soha sem tűnt el igazán. Hiába lett az eladósodott, minden szerepet elvállaló színész, ő mindig zseniális és pont attól, hogy egy balek karaktert is ugyanolyan természetességgel hoz le, mint az ellenkezőjét.

Két dolog miatt mentem el megnézni ezt a filmet. Az egyik az A24, a másik pedig Nicolas Cage, de ennél valahogy sokkal többel távoztam a moziból. Abszolút pozitív csalódás.

címkép: dazeddigital.com