Film,  Kritika,  Kultúra

A kiút – kritika

Az A24 minden filmje olyan egyediséget áraszt magából, amit egyetlen filmstúdió sem képvisel. Képi világuk és a történeteik mélysége mindig magával ragadja a nézőket (már ha hajlasz egy picit is a művészfilmek felé.)

Az Apple TV+ és az A24 stúdió közös munkájának gyümölcse lett a Causeway, ami a depresszió témáját járja körbe. Pontosabban azt, hogyan talál rá egymásra két ember ebben a lelkiállapotban.

A történet szerint Lyensey (Jennifer Lawrence) egy megsebesült katona, aki emiatt újra hazatér régi szülővárosába. Megpróbál normális életet élni, ahogy előtte, de számára a sereg volt a menekülőhely. Ebben az időben találkozik James-sel (Brian Tyree Henry), akivel egyből megértik egymást…

Előre leszögezem, hogy ez nem egy szerelmi történet. A film inkább arról szól, hogyan tudja két sérült ember feldolgozni a traumáit azzal, hogy találkoznak és megosztják egymással történeteiket. Lelkitársakról beszélünk, ennek oka az is, hogy Lyensey karaktere a nőkhöz vonzódik, így ne is várjunk bármiféle romantikus szálat. A film fő motívuma az autó. A két főszereplő így ismeri meg egymást és mindkettőjüknél különös fontosággal bír, mint az majd később kiderül.
Ha megérted Lyensey karakterét rájössz, hogy a lánynak az egész életével problémája van, és ahelyett, hogy megoldaná, inkább a háborúba menekül. A testvére börtönben van, az anyukája alkoholfüggő, de ezzel soha nem akart szembenézni. Az egyetlen cél számára a visszatérés a katonaságba, így mikor ez is eltűnni látszik, teljesen magába zuhan. Az életét kell rendbe tennie, mert ez számára az egyetlen kiút.

Ez egy pszichológiai dráma, így csak az álljon neki, aki kedveli az ilyen mély, lélektani filmeket, hiszen nem egy pörgős darabról van szó. Jennifer Lawrence képes elvinni a filmet hátán és kiemelendő, hogy pályája csúcsán elvállalt egy újabb független alkotást. Rutinból hozza már a karaktert, de aki számomra óriási meglepetés, az színészpartnere Brian Tyree Henry. Rengeteg filmben játszik – mint például a Gyilkos járat vagy az Örökkévalók -, mégis megvallom, eddig nem láttam őt másban, így pozitív csalódásként ért a játéka.

(kép: theguardian.com)

címkép: deadline.com