Film,  Kritika,  Kultúra

The Fallout – kritika

A nálunk március 8.-án induló, mondhatni új streaming szolgáltató – az HBO Max legújabb filmje a szó szoros értelmében felkavaró. A sztorija nagyon erős témát feszeget, nem mást, mint az amerikai iskolákban történő – és sajnos egyre gyakoribb lövöldözéseket. Ami különleges ebben a filmben, hogy nem az elkövető életére koncentrál, hanem az elszenvedőkére, és arra, hogyan tudnak ezzel együtt élni és feldolgozni a történteket. A sztori nagyon elgondolkodtató, és érdekes, mivel kevés film foglalkozik ezzel a témával. Szerintem több hangsúlyt kéne rá helyezni. Borzalmas lehet így élni, és emiatt annyira kiakasztó és nyomasztó az alkotás.

A tragédia már a film első 10 percében megtörténik. Vada (Jenna Ortega), eközben éppen a mosdóban van iskolatársával Miával (Maddie Ziegler), majd később Quintonnal (Niles Fitch), akinek ráadásul a testvére is áldozatul esik. A történtek hatására Mia és Vada közt erős kötelék kezd el kialakulni, ami által egymásnak segítenek feldolgozni a lövöldözés lelki borzalmait.

Filmdráma ide vagy oda, a történések, ahhoz képest pörgősek és viszik a nézőt előre. Nem mondanám nagyon szerzői filmnek, egyáltalán nem vontatott. A szereplők jól ki vannak dolgozva, ezáltal végig nézhetjük a  karakter fejlődést, ami leginkább Vadánál nagyon érdekes. Nem elég a jó karakter, de Jenna Ortega 19 évesen fantasztikusan alakítja is azt. Igaz, eddig bármiben láttam, mindig iszonyat jó volt, és garantálni tudom, hogy nagy filmes jövő áll előtte. Játéka egyben felkavaró, természetes és vicces is. Képes a hátán elvinni az egész filmet. Maddie Zieglerben, pedig kimondottan pozitívan csalódtam. Sia táncosa -, aki most már inkább színészi pályára kezd törni – szintén annyira őszintén hozza a lelkileg összetört lányt, hogy minden rezdülésébe bele tudjuk magunkat élni. Zseniálisak mind a ketten. Mellesleg, ami nagyon fontos, hogy a két karakter közt meg van minden ami kell. A kémia. A legfontosabb. Nem csak, mint barátok, de mint romantikus szál is (mivel egy LMBTQ filmről is beszélünk.) A képi világa Finneas O’Connell által komponált zenékkel igazi művészeti csoda, ami egy ilyen filmnél kimondottan ritka. Képes kizökkenteni a mi kis világunkból. Nem csak a komponált, de a kiválasztott zenék is nagyot mennek, ami nem csak a sztori drámaiságát, hanem egyben azt is akarja érzékeltetni, hogy itt egy fiatalokról szóló filmet nézünk.

kép: filmhet.hu

A történetben jelentős szerepet kap a drog használat, az LMBTQ, az erőszak és még sok más fontos téma, amit ebben a világban érinteni kell. A vége, pedig extra csattanót ad, és annyira felkavaró, hogy megnézése után az ember elszörnyed, hogy mi is megy mai napig a világunkban…

címkép: sportskeeda.com