Film,  Kritika,  Kultúra

Ne nézz fel – kritika

Adam McKay humorista révén is – a beteg vígjátékairól ismert rendező (Pancser Police, Taplógáz: Ricky Bobby legendája), de egy ideje célba vette a társadalmi problémákat feszegető témákat is, mint például a 2018-as Alelnök, ami akkoribban rengeteg Oscar díjat is bezsebelt. Legújabb alkotása szintén az emberekről szól, azon belül is az emberi butaságról, a politikáról, az Elon Musk jelenségről, a média negatív oldaláról és még sorolhatnám.

A rendezőt bevallása szerint, rettentőn frusztrálja az a tény, miszerint tudjuk, hogy klímaváltozás van, de mégis úgy megyünk tovább, mintha minden rendben lenne. Amikor ennek tetejére, még a világjárvány is beköszöntött, rájött, hogy minden a pénzügy mentén halad, nem tudunk egymással kommunikálni, és ez mind a végünket okozhatja. Ezért a film tele van metaforikus áthallásokkal, amit meglepő módon rettentően sokan nem is értenek. A világunk két felé osztódott, mindenkinek más a véleménye, de egymást nem vagyunk képesek meghallgatni és elfogadni. Nem tudunk kommunikálni rendesen. Erre próbál kilyukadni a film, egy olyan sztorival, amiben tényleg világvégét okoz, ha nem fogunk mi emberek össze.

Két csillagász felfedez egy Föld felé haladó üstököst, ami képes elpusztítani a bolygónkat. A két tudós (Jennifer Lawrence, Leonardo DiCaprio) hiába próbálja figyelmeztetni az embereket, egyszerűen senkit sem érdekel az a tudat, hogy mind elpusztulunk. Eljutnak a médiába, a Fehér házba, de elveszik a tény a felesleges információ halomban…

Adam McKay az egyre nagyobb budgetjából, képes akár sztár parádés filmet is készíteni, ahogy tette ezt most is. Leonardo DiCaprio nagy környezetvédő, ezáltal szívesen vállalta el a filmet, még ha ez a gondolkodási idő öt hónapig is tartott. Ennek oka, hogy miután bezsebelte az első Oscarját, csak TarantinoVolt egyszer egy…Hollywood-ját vállalta el.
A rendező annyira kedveli Jennifer Lawrencet, hogy a tudósnő karakterét a színésznőre írta. A tisztelet kölcsönös, hiszen Jennifer is nagy rajongója a rendezőnek, így hát nem is volt kérdés, hogy elvállalja-e a szerepet, vagy sem. Meryl Streep zseniális, mint mindig, szinte elhiszem róla, hogy egy lekezelő buta nő. A filmben még látható Jonah Hill, Timothée Chalamet, Cate Blanchett, az énekes Ariana Grande és Kid Cudi, továbbá sokan mások. Ami meglepő, hogy ez a sok sztár nem csak, hogy egytől egyig kiválóan játszik, de sztár parádés filmként is zseniális, érdekes, szórakoztató és kiemelkedő alkotás. A Netflix le is csapott rá, így bővítve a minőségi produkcióik listáját. Amin pedig meglepődtem, hogy ez a film akár Oscar díjat is elvihet, nem csak az alakításokat, vagy zenéjét illetően (Ariana Grande & Kid Cudi- Just look up), hanem mint erős társadalmi kérdéseket feszegető film is.

kép: denofgeek.com

A film rettentően humoros, már ha szereted a szatírát és te is fel néznél… A rendező kifigurázza a társadalmunkat és ezzel szórakoztatja a közönséget. Nem csak nekünk mutat fricskát, de legfőképpen az amerikai politikának, és annak, hogy a világunkban a legfontosabb a pénz és a pillanatnyi hírnév (például, hogy éppen melyik sztár szakított egymással). Egy celebet többre értékelünk, mint egy tudóst. Teljesen felborultak az értékrendek. Az emberek pedig egymást ölik, és szinte egy harmadik világháborút kezdtek el azáltal, hogy nem bírnak összefogni se a Covid, se a globális felmelegedés ellen. Nem vagyunk képesek szembe nézni a valósággal, ezért minden más fontosabb lett. A film erre próbál figyelmeztetni minket, így nem csak humoros, de komoly hangvételű is. Sajnos.

Remélem, sztár parádé híven, sok emberhez eljut az üzenete, és felháborodás helyett inkább elgondolkozunk azon, hogy mi vajon felnéznénk-e, vagy 20 perc nézés után kinyomjuk a filmet, hogy megtekintsünk helyette egy Adam Sandler alkotást.

címkép: engadget.com