Film,  Kritika,  Kultúra

The Turning – kritika

A The Turning című film egy adaptáció, Floria Sigismondi rendezésében. Az eredeti mű egy 1898-as Henry James által írt könyv – melynek címe A csavar fordulata, – amit már több ízben is filmvászonra vittek. Ez a mostani esetben, eléggé rosszra sikeredett. Annyira, hogy a magyar mozik le sem vetítették és szinkronizálva sem lett végül. Én is csak a Netflixen tudtam megnézni egy év elteltével.

2020-ban mégis nagy hype-ot kapott, mivel egyik főszereplője a Stranger Things tini sztárja, Finn Wolfhard, aki a sorozat színészei közül talán a legtöbbre vitte (Az, Az aranypinty), és tényleg nagyon nagy tehetségnek mondható, bár ebben a filmben ez most annyira nem mutatkozott meg. A húgát Brooklynn Prince játssza, aki még csak 11 éves, de értesüléseim szerint már rendezett is. És aki a filmet viszi, vagy csak vinné előre, az Mackenzie Davis (Szárnyas Fejvadász 2-ből lehet ismerős), több kevesebb sikerrel.

A története szerint, egy nevelőnő új állást vállal egy arisztokrata családnál, ahol a szülők meghaltak, és így két árva gyerek maradt. A házban pedig elkezdődnek a szokásos paranormális jelenségek, ami a ház sötét múltját akarja leleplezni… így a történet kicsit Mike Flanagan Haunting of the Bly manorjára hajaz, talán hangulatra is kicsit. Ez az a film, amin érződik, hogy próbál egy iszonyat jó horror vagy inkább csak thriller lenni, de a hangsúly csak a “próbál”-on van.

A vágó borzalmas, össze-vissza vágta a jelenetek képeit. Néha lelassítja érthetetlenül, ahogy a nő leesik a lóról, majd minden megint gyorsítva van, aztán belevág egy snittet, ami oda sem illik. A kamerás sem volt a helyzet magaslatán, a filmnek nincs különleges, egyedi hangulata. Röviden: egyszerű és unalmas az egész film kivitelezése. Nem fogott meg benne semmi.

kép: observer.com

A sztorija nem eredeti, ráadásul a végére egy értelmetlen katyvasz lesz belőle, ami jó is lehetett volna a saját maga kis csattanójával, és azzal, hogy két befejezést is látunk, ami által mi döntjük el, hogyan akarjuk a sztori végét. Csak sajnos értelmetlen lett ez is és csak sok utána olvasással értettem meg, mit akart pontosan a rendező kifejezni. A színészek rosszul játszottak, a film nem ijesztő, és össze lett csapva, még, ha látszik is, hogy nem akarták ezt tenni vele. Olyan, mintha egy amatőr filmes vizsga munkáját láttam volna…

címkép: culturemixonline.com