Film,  Kritika,  Kultúra

Miután elbuktunk – kritika

A még 2019-ben bemutatott Miután filmszéria harmadik része, ami a „Miután elbuktunk” címet kapta, és amiért tinédzser lányok milliói rajonganak világszerte. Ennek oka leginkább az új Edward Cullennek is nevezett Hero Fiennes, aki a film angol „rosszfiúját” Hardint játssza, aki mellesleg érzékeny, ezért mi mással töltené az idejét két verekedés között, minthogy 1800-as évekbeli, romantikus könyveket olvasson, amilyen az Üvöltő szelek és a Büszkeség és balítélet. Tök valószerű a sztori. Látszik, hogy a film egy wattpad-es Harry Styles fanfictionből készült.

Hát ki ne akarna egy ilyen pasit? Ha megnézed a filmet, rájössz, hogy nem te, mert a kapcsolat, amiben élnek Tessával (Josephine Langford) toxikus és már szinte tocsog a nyálban.
A film harmadik részében is ugyanezt a mérgező szerelmüket látjuk a képernyőn és egy újabb semmitmondó történetet.

Ez a film, vagyis inkább könyv – mivel adaptációról beszélünk –, már csak húzása az eredeti sztorinak, ami még tetszett is, és amiért teljesen odáig voltam. Jó volt a történet, a karakterek, de a harmadik rész már csak felesleges időpocsékolás, abból a szempontból, hogy Tessa és Hardin veszekedéseiből áll a film egy és fél órája. A dramaturg egyszerű: boldogok, szeretkeznek és összevesznek, majd újból boldogok, szeretkeznek, majd összevesznek, és ez így megy végig. Oké, ne gondoljuk azt, hogy már szinte pornóvá vált, inkább azt mondom, hogy ez a tinédzser lányok Szürke ötven árnyalata, tele soft pornós jelenetekkel. Emiatt kapta a 16-os karikát is a 18-as helyett. De még így is iszonyatosan kínos, ennyi emberrel egy teremben, ilyen jeleneteket nézni, negyed óránként, mert körülbelül csak ennyiről szól a film.

(kép: vitalthrills.com)

 A végén van egy csattanó, amire szerintem a legtöbben idő közben rájönnek, de még így is az egyetlen izgalmat hozza a sztoriba. Értelmetlen és nyálas párbeszédek, semmit mondó történések, csak azért, hogy teljen a film ideje. Ezenfelül, folyamatosan hivatkoznak az első részre (például flashbackekkel), mert az volt az egyetlen a szériában, aminek még volt koncepciója.  A harmadik rész képi világa unalmas, a zenék – az utolsón kívül – mintha valami ingyenes sablon zenék lennének. A színészek borzalmasan játszanak, mintha a családi titkokat néztem volna a moziban. És félre ne értsétek, a Miután filmek és könyvek nagy kedvenceim, és talán ezért is csalódtam az új részbe ennyire.
Ráadásul már berendeltek még egy részt. Nem tudom abba még mit tudnak számunkra nyújtani.

címkép: filmtekercs.hu