Film,  Kritika,  Kultúra

In the Heights – kritika

Én vagyok az az ember, aki él-hal a színházért, de leginkább a musicalekért. Ebből érthetően nagy Hamilton rajongó is vagyok, ami az egyik legjobb darabnak mondható a világon. Szinte berobbant anno ez a Lin-Manuel Miranda által írt és rendezett musical, színházaknál nem megszokott zenéivel (hip hop), iszonyat kreatív koreográfiájával és különleges színészeivel (Hamilton a rendező maga és itt alkalmaztak először fekete színészeket főszereplőnek és ezzel forradalmasította az amerikai színházakat). Ódákat tudnék még zengeni róla, de szerintem mindenki aki látta a darabot (leginkább Disney+-os 2020-ban fel vett filmet, mivel a darabra szinte lehetetlen a bejutás). A Hamilton 11 Tony-díjjal és 1 Pulitzer-díjjal büszkélkedhet, de mi van Lin-Manuel Miranda többi musicaljével?
Mivel a híres író már rendezett egy másik világhírű darabot, amit már szinte el is felejtettünk. Ez nem más mint a New Yorkban játszódó In the Heights.

A színpadi darab 2005-ben vette kezdetét és szintén nagy sikereket hozott (pontosan 4 Tony-díjat). Ezt most 2021-ben megfilmesítették élőszereplősen, a színpadon levő színészeket pedig lecserélték.
A történet egy New York-i latin-amerikai szomszédságban játszódik, ahol a főszereplő Usnavi (Anthony Ramos) elmeséli történetét a gyerekeknek. A negyedben mindenkinek van egy vágya amit elszeretne érni, legyen az a divattervezés Vanessa személyében (Melissa Barrera), vagy csak kibukni az elit egyetemről és másfele gondolkozni, mint Nina (Leslie Grace). A karakterek jól ki vannak dolgozva és mindenki nagyon szerethető (engem egyértelműen megvett Sonny). A zenék itt is kicsit a hip hop és a latin zenék keveréke. A koreográfia és az egész látványa nagyon kreatív, de egy Lin-Manuel Miranda darabnál ezen meg se lepődök.

A filmben is játszik a dalszövegíró Lin-Manuel Miranda, mint Mr.Piraguero.
(kép: polygon.com)

Nagyon sajnálom, hogy sokan elfelejtették ezt a musicalt, mert nagyon magával ragadó és a történet is gyönyörű. Remélem vissza hozzák egy pár éven belül a Broadwayre, akár ezzel az új szereplőgárdával, addig is pedig az HBO Maxon újra és újra megnézhetjük és énekelhetjük közben a fülbemászó dalait.

címkép: bbc.com