Film,  Kritika,  Kultúra

A kísértő múlt – kritika

A Netflix legújabb nagy játékfilmje a Things heard and seen egy adaptáció, ami Elizabeth Brundage: All things cease to appear című könyve alapján készült. A címét mégis a híres filozófus könyve adta, aminek címe Menny és pokol. Látottak és hallottak szerint, ami a túlvilág boncolgatásával foglalkozik. A film is egy ebből szedett idézettel kezdődik…
A műfaja thriller, amit az első képkockából is sejthetünk már, hiszen a film nyomasztó és sötét hangulatú. Ezekre rá jön egy rejtély, amit már a film elején megkapunk. Mondhatni a horror kategóriába is sorolható, mivel mérsékelten erőszakot és véres elemeket is tartalmaz.

Az egész történet egy klisé. Egy rejtélyes ház és egy különös házaspár élete körül forog. A ház szinte tökéletesnek tűnik: vidéki táj, gyönyörű ház ráadásul még egy zongora is a nappaliban. Mi kell még? A ház múltja mégis érdekes és felkavaró, ami végül utol éri új lakóit is. Ez először ijesztőnek tűnik, majd mint kiderül, segít főszereplőnknek Amanda Seyfriednek (akinek ez az első szerepe az Oscar jelölése után). Mellette ott van a férje James Norton, akinek a karakterétől jobban kell félni mint a házban ólálkodó szellemektől, hiszen ő minden, csak nem egy jó férj. A megcsalás, a házasságban levő erőszak mellett fontos szerepet kap a bulimia is, a szellemvilág megítélése és a túlvilág. Aki egy ütős horrorra vágyik annak nem ajánlom, hiszen az elején ócska jumpscarekkel van tele és nem annyira véres mint aminek mi gondolnánk. Ezen kívül a szellemeknek teljesen más a céljuk. Nem az ijesztegetésre mennek és arra, hogy bántsa a főszereplőnket, ezért a filmet bátran hívhatjuk feminista alkotásnak is, mivel a lényege, hogy a férfiak néha veszélyesebbek tudnak lenni, mint a szellemek, amitől sokan annyira rettegünk.

(kép: ew.com)

Számomra mégis csalódást okozott a film végi lezárás, mivel többet vártam 2 óra hossznyi izgalom és rejtély után. Ettől függetlenül ajánlom, hiszen a történet érdekes és a Netflixes filmek között egészen kiemelkedő darab, már ha szemet hunyunk a rossz IMDb-s értékelése felett. Nekem egyszer nézhető, de a film végén fent maradó kérdések miatt, nem biztos hogy árt, ha valaki többször is neki áll. 

címkép: IMDb